Дұрыс тамақтануды насихаттау - http://82.alschool.kz/ ru Дұрыс тамақтануды насихаттау - DataLife Engine “Ашық есік күні” http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2366-ashy-esk-kn.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2366-ashy-esk-kn.html
]]>

]]>
admin Thu, 14 Mar 2024 10:10:37 +0600
“Денсаулыққа пайдалы тағамдар” http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2365-densaulya-pajdaly-taamdar.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2365-densaulya-pajdaly-taamdar.html
]]>

]]>
admin Tue, 12 Mar 2024 10:09:41 +0600
“Үнемділік - ырыс, Ысырапшылдық - шығыс” http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2367-nemdlk-yrys-ysyrapshyldy-shyys.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2367-nemdlk-yrys-ysyrapshyldy-shyys.html
Бейнеролик​​​]]>

Бейнеролик​​​]]>
admin Fri, 08 Mar 2024 10:12:05 +0600
«№82 ЖББМ асханасының жұмыс сапасы» тақырыбына әлеуметтік сауалнама (Социальный опрос на тему: "Качество работы столовой КГУ ОШ №82"). http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2356-82-zhbbm-ashanasyny-zhmys-sapasy-tayrybyna-leumettk-saualnama-socialnyj-opros-na-temu-kachestvo-raboty-stolovoj-kgu-osh-82.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2356-82-zhbbm-ashanasyny-zhmys-sapasy-tayrybyna-leumettk-saualnama-socialnyj-opros-na-temu-kachestvo-raboty-stolovoj-kgu-osh-82.html Forms response chart. Question title: Сіз күндіз қай жерде жиі тамақтанасыз? / Где вы чаще всего питаетесь в течение дня? . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Сіз асханаға қаншалықты жиі барасыз? / Как часто вы посещаете столовую?  . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Тамақтың сапасына көңіліңіз тола ма? / Довольны ли вы качеством еды?  . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Асханада жұмсайтын ақша сізді қанағаттандыра ма?  Удовлетворяет ли вас сумма, которую вы тратите в столовой?  . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Асхананың жалпы сапасын бағалаңыз: / Оцените общее качество работы столовой: . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Сіздің жасыңыз: / Ваш возраст: . Number of responses: 26 responses.
]]>
Forms response chart. Question title: Сіз күндіз қай жерде жиі тамақтанасыз? / Где вы чаще всего питаетесь в течение дня? . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Сіз асханаға қаншалықты жиі барасыз? / Как часто вы посещаете столовую?  . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Тамақтың сапасына көңіліңіз тола ма? / Довольны ли вы качеством еды?  . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Асханада жұмсайтын ақша сізді қанағаттандыра ма?  Удовлетворяет ли вас сумма, которую вы тратите в столовой?  . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Асхананың жалпы сапасын бағалаңыз: / Оцените общее качество работы столовой: . Number of responses: 26 responses.Forms response chart. Question title: Сіздің жасыңыз: / Ваш возраст: . Number of responses: 26 responses.
]]>
admin Thu, 15 Feb 2024 11:30:01 +0600
“Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі” http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2364-drys-tamatanu-densauly-kepl.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2364-drys-tamatanu-densauly-kepl.html
]]>

]]>
admin Fri, 09 Feb 2024 10:02:03 +0600
“Дәрумендер әлемі” http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2368-drumender-lem.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2368-drumender-lem.html
https://youtu.be/vWSQv6JlZnA

]]>

https://youtu.be/vWSQv6JlZnA

]]>
admin Fri, 02 Feb 2024 10:19:23 +0600
Рационалды тамақтану қағидалары http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2210-racionaldy-tamatanu-aidalary.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2210-racionaldy-tamatanu-aidalary.html
Рационалды тамақтану – адамның денсаулығын жақсартуға және аурулардың алдын алу, өсу, қалыпты даму және өмірлік белсенділікті қамтамасыз ететін тамақтану.
Энергетикалық тепе-теңдік. Мектеп оқушыларының диетасы дененің тез өсуіне және балалардың қарқынды өміріне байланысты барлық энергия қажеттіліктерін қанағаттандыруы керек.  Күніне бес рет тамақтану туралы есте сақтау керек және кез-келген тағамды елемеуге жол бермеу керек.  Тәуліктік диетаның құндылығын бөліп, таңғы асқа 20-25%, түскі асқа 30-35%, түстен кейінгі асқа – 10-15%, кешкі асқа – 20-25%, екінші кешкі асқа 10% болуы керек.
Теңдестірілген тамақтану. Баланың барлық тағамдық ингредиенттермен, витаминдермен, макро және микроэлементтермен жеткілікті қамтамасыз етілуі иммундық жүйенің жағдайын жақсартады, ағзаның қоршаған ортаның теріс факторларына төзімділігін арттырады.  Күн сайын тамақтану рационына ет, сүт, сары май және өсімдік майы, қара бидай және (немесе) бидай наны, көкөністер мен қант кіргізген абзал. Балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс етін екі – жеті күнтізбелік күндерде бір рет қосу керек. Толық, теңдестірілген тамақтану ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың 1:1:4 қатынасын қамтамасыз етеді.
Тамақтану режимі. Тамақтану бөлшекпен және тұрақты болуы керек, жеке тамақтану арасындағы уақыт 3,5-4 сағаттан аспауы керек. Балалардың тамақтануы химиялық құрамы мен дайындалу әдісі бойынша бапталған түрде болуы керек. Балалар рационында ащы дәмдеуіштер (желкек, бұрыш, қыша, сірке суы және оларды қолданатын тамақ өнімдері), шырындар мен сусындар құрғақ концентраттар түрінде қолданылмауы қажет. Балаларға арналған тағамдарды дайындау тәсілдері бойынша негізінен қайнату, бұқтыру, буға дайындау көзделеді.

]]>

Рационалды тамақтану – адамның денсаулығын жақсартуға және аурулардың алдын алу, өсу, қалыпты даму және өмірлік белсенділікті қамтамасыз ететін тамақтану.
Энергетикалық тепе-теңдік. Мектеп оқушыларының диетасы дененің тез өсуіне және балалардың қарқынды өміріне байланысты барлық энергия қажеттіліктерін қанағаттандыруы керек.  Күніне бес рет тамақтану туралы есте сақтау керек және кез-келген тағамды елемеуге жол бермеу керек.  Тәуліктік диетаның құндылығын бөліп, таңғы асқа 20-25%, түскі асқа 30-35%, түстен кейінгі асқа – 10-15%, кешкі асқа – 20-25%, екінші кешкі асқа 10% болуы керек.
Теңдестірілген тамақтану. Баланың барлық тағамдық ингредиенттермен, витаминдермен, макро және микроэлементтермен жеткілікті қамтамасыз етілуі иммундық жүйенің жағдайын жақсартады, ағзаның қоршаған ортаның теріс факторларына төзімділігін арттырады.  Күн сайын тамақтану рационына ет, сүт, сары май және өсімдік майы, қара бидай және (немесе) бидай наны, көкөністер мен қант кіргізген абзал. Балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс етін екі – жеті күнтізбелік күндерде бір рет қосу керек. Толық, теңдестірілген тамақтану ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың 1:1:4 қатынасын қамтамасыз етеді.
Тамақтану режимі. Тамақтану бөлшекпен және тұрақты болуы керек, жеке тамақтану арасындағы уақыт 3,5-4 сағаттан аспауы керек. Балалардың тамақтануы химиялық құрамы мен дайындалу әдісі бойынша бапталған түрде болуы керек. Балалар рационында ащы дәмдеуіштер (желкек, бұрыш, қыша, сірке суы және оларды қолданатын тамақ өнімдері), шырындар мен сусындар құрғақ концентраттар түрінде қолданылмауы қажет. Балаларға арналған тағамдарды дайындау тәсілдері бойынша негізінен қайнату, бұқтыру, буға дайындау көзделеді.

]]>
admin Fri, 20 Oct 2023 11:38:26 +0600
"Дұрыс тамақтану" сурет көрмесі http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2209-drys-tamatanu-suret-krmes.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2209-drys-tamatanu-suret-krmes.html
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында мектебімізің бастауыш сынып оқушылары салған суреттері.]]>

"Дұрыс тамақтану" тақырыбында мектебімізің бастауыш сынып оқушылары салған суреттері.]]>
admin Mon, 09 Oct 2023 11:36:52 +0600
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2208-drys-tamatanu-densauly-kepl.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2208-drys-tamatanu-densauly-kepl.html
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты – дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақ құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және ағзаның қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді.
Дұрыс тамақтану ережелері:
• Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егер тамаққа зейін салмаған жағдайда, адам тойғанын білмей қалып, артығымен тамақтанады;
• Тамақты асықпай, мұқият шайнап, тамақтану режимін сақтап жеу керек. Тамақты жиі және аз мөлшерде, күніне 5 рет қабылдаған жөн;
• Таңертеңгі асты мұқият ішу қажет. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, онда ағзадағы қант азайып кетеді.
Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары:
1. Тағамның құрамында негізгі қоректік заттар (белок, көмірсу, май) болуы тиіс.
2. Тамақ рационында (дәрумендер, тағамдық талшықтар) болуы тиіс.
4. Тәулік бойы тамақтану тәртібін, мөлшерін сақтау.
5. Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек.]]>

Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты – дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақ құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және ағзаның қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді.
Дұрыс тамақтану ережелері:
• Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егер тамаққа зейін салмаған жағдайда, адам тойғанын білмей қалып, артығымен тамақтанады;
• Тамақты асықпай, мұқият шайнап, тамақтану режимін сақтап жеу керек. Тамақты жиі және аз мөлшерде, күніне 5 рет қабылдаған жөн;
• Таңертеңгі асты мұқият ішу қажет. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, онда ағзадағы қант азайып кетеді.
Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары:
1. Тағамның құрамында негізгі қоректік заттар (белок, көмірсу, май) болуы тиіс.
2. Тамақ рационында (дәрумендер, тағамдық талшықтар) болуы тиіс.
4. Тәулік бойы тамақтану тәртібін, мөлшерін сақтау.
5. Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек.]]>
admin Thu, 28 Sep 2023 11:32:07 +0600
Күз мезгілінде балалардың ағзасына қажетті дәрумендерге бай тағамдар http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2207-kz-mezglnde-balalardy-azasyna-azhett-drumenderge-baj-taamdar.html http://82.alschool.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/2207-kz-mezglnde-balalardy-azasyna-azhett-drumenderge-baj-taamdar.html
Күзде ағзаның ауа райының жиі өзгеруіне, температураның күрт төмендеуіне бейімделуі қиын.  Сондықтан дәрумендерге бай тағамдарды көбірек тұтыну керек.  
Азық-түліктерде кездесетін табиғи қоректік заттар жақсы сіңеді. Маусымдық жемістерді тұтыну керек, олардың құрамында пестицидтер мен басқа да химиялық заттар аз болады.
С тобының дәрумендері цитрус жемістерінде, ашытылған қырыққабатта, пиязда көп мөлшерде кездеседі. Сондай-ақ, аскорбин қышқылын шайдан, шетен жидегінен, шеңгел жидегінен, қарақат пен итмұрыннан алуға болады.
Е тобының дәрумендері өсімдік тектес әр түрлі майларда, жұмыртқада, сәбізде болады. Сондай-ақ бұл дәрумен көкөністерде, жүгеріде, өнген бидайда кездеседі.  
Д дәрумені тағам құрамында өте аз. Оны ультракүлгін сәуледен алуға болады. Бұл микроэлемент тек сары май, ірімшік, қаймақ, кілегейде болады.
Күзде иммунитетті нығайтатын А дәруменін алу бәрінен оңай. Ол сәбізде көп мөлшерде кездеседі. Сондай-ақ, бұл микроэлементті жұмыртқа, сүзбе, алма, қызанақ жеу арқылы толықтыра аласыз.

]]>

Күзде ағзаның ауа райының жиі өзгеруіне, температураның күрт төмендеуіне бейімделуі қиын.  Сондықтан дәрумендерге бай тағамдарды көбірек тұтыну керек.  
Азық-түліктерде кездесетін табиғи қоректік заттар жақсы сіңеді. Маусымдық жемістерді тұтыну керек, олардың құрамында пестицидтер мен басқа да химиялық заттар аз болады.
С тобының дәрумендері цитрус жемістерінде, ашытылған қырыққабатта, пиязда көп мөлшерде кездеседі. Сондай-ақ, аскорбин қышқылын шайдан, шетен жидегінен, шеңгел жидегінен, қарақат пен итмұрыннан алуға болады.
Е тобының дәрумендері өсімдік тектес әр түрлі майларда, жұмыртқада, сәбізде болады. Сондай-ақ бұл дәрумен көкөністерде, жүгеріде, өнген бидайда кездеседі.  
Д дәрумені тағам құрамында өте аз. Оны ультракүлгін сәуледен алуға болады. Бұл микроэлемент тек сары май, ірімшік, қаймақ, кілегейде болады.
Күзде иммунитетті нығайтатын А дәруменін алу бәрінен оңай. Ол сәбізде көп мөлшерде кездеседі. Сондай-ақ, бұл микроэлементті жұмыртқа, сүзбе, алма, қызанақ жеу арқылы толықтыра аласыз.

]]>
admin Thu, 07 Sep 2023 11:30:32 +0600